Close

Τίρυνθα

Λίγα λόγια


Η Νέα Τίρυνθα είναι μία κωμόπολη 1,251 κατοίκων πολύ κοντά στο Ναύπλιο και το Άργος. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό καθώς όλη τη διάρκεια του χρόνου συρρέουν επισκέπτες για να θαυμάσουν την αρχαία Τίρυνθα.  Η γεωργία είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τους ντόπιους όπως σε όλη την πεδινή Αργολίδα.

Η ιστορία της πόλης ταυτίζεται φυσικά με την ιστορία της αρχαίας πόλης Τίρυνς ή Τίρυνθας. Ο πρώτος οικισμός στη περιοχή εμφανίζεται περίπου το 2500 π.Χ.. Το όνομα είναι από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα. Κατά μία άποψη το όνομα προέρχεται από τον Τίρυνθα γιό του Άργους και εγγονό του Δία. Τα πρώτα οχυρωματικά έργα φαίνεται πως έγιναν τον 15ο π.Χ. αι.. Τους δύο επόμενους αιώνες κυρίως στα τέλη του 13ου αι. π.Χ. η οχύρωση γινόταν σταδιακά πιο δυνατή. Τελικά πήρε τις μνημειακές διαστάσεις που βλέπουμε σήμερα. 

Στα τέλη του 12ου π.Χ. αι. ο μυκηναϊκός πολιτισμός συνεπώς και η Τίρυνθα θα παρακμάσουν. Η ακρόπολη όμως και τα ανάκτορα της Τίρυνθας συνεχίζουν να κατοικούνται. Γύρω στο 750 π.Χ. το ανάκτορο της Τίρυνθας καταστρέφεται μάλλον από φωτιά και στη θέση του κατασκευάζεται ναός της θεάς Ήρας. Την εποχή αυτή η πόλη έχει ήδη χάσει τη σημασία που είχε άλλοτε. Στους περσικούς πολέμους καταφέρνει να στείλει μια μικρή δύναμη στο πλευρό των Ελλήνων. Όμως λίγα χρόνια αργότερα το 468 π.Χ. θα χάσουν την ελευθερία τους αφού θα κατακτηθούν από τους Αργείους. Με αποτέλεσμα οι Τιρύνθιοι να εγκαταλείψουν το τόπο τους. Μερικοί θα φτάσουν στην Ερμιονίδα και θα δημιουργήσουν τους Αλιείς. Τον 2ο μ.Χ. αι. ο περιηγητής Παυσανίας θα βρει την Τίρυνθα ερειπωμένη. Η σχέση της Τίρυνθας και των Μυκηνών δυσκόλεψε τους επιστήμονες, καθώς ήταν δύο μεγάλες ακροπόλεις σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη έδρα της επικράτειας των Μυκηνών. Από την Τίρυνθα ήλεγχαν καλύτερα τους εμπορικούς δρόμους, αφού ήταν πιο κοντά στη θάλασσα απ’ ότι οι Μυκήνες.

Το 1884 ο Σλήμαν θα κάνει τις πρώτες συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη. Βέβαια από το 1831 είχαν ήδη γίνει κάποιες ανακαλύψεις. Τη Βυζαντινή περίοδο η Τίρυνθα είναι ένας μικρός ασήμαντος οικισμός. Το όνομα Τίρυνθα ξαναδόθηκε στον οικισμό τα νεώτερα χρόνια, ενώ παλαιότερα είχε το όνομα Παλιαόκαστρο. Στη νεώτερη ιστορία του τόπου σημαντικότερη μέρα είναι η 9η Μαΐου 1824 όπου σημειώθηκε μεγάλη εμφύλια μάχη. Η αντικυβερνητική παράταξη συγκρούστηκε με ισχυρές δυνάμεις της κυβέρνησης σε μια πολύνεκρη μάχη.

Το κύριο αξιοθέατο της περιοχής ανεπιφύλακτα είναι η αρχαία Τίρυνθα η οποία είναι χτισμένη σε ένα χαμηλό λόφο. Η είσοδός της ακρόπολης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λόφου. Πρώτα απ’ όλα στην Τίρυνθα μας εντυπωσιάζουν τα τείχη της που σε μερικά σημεία ξεπερνούν κι αυτά των Μυκηνών. Το μέγιστο ύψος τους σήμερα φτάνει περίπου τα 7,5 μέτρα ενώ το πάχος τους περίπου τα 8 μέτρα. Στο κάτω τμήμα της ακρόπολης υπάρχουν κρυφές σήραγγες που οδηγούσαν με ασφάλεια σε υπόγειες δεξαμενές με νερό. Στην άνω ακρόπολη σώζεται το ανακτορικό συγκρότημα που έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση. Εντυπωσιακό είναι ότι το ανακτορικό συγκρότημα διέθετε ένα σύστημα υπονόμων που αποστράγγισε τα νερά και τα οδηγούσε έξω από την ακρόπολη. Περίφημα είναι τα ευρήματα των ανασκαφών, όπως τοιχογραφίες, αμφορείς, ξίφη, χρυσά κοσμήματα κ.α.. 

Στα μνημεία της νεώτερης εποχής τώρα ξεχωρίζει η μονή του Αγ. Δημητρίου Καρακαλά. Είναι ένα γυναικείο μοναστήρι που βρίσκεται μετά το κοντινό στη Νέα Τίρυνθα χωριό Αγ. Αδριανό. Πιθανολογείται αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ανήκει στον 11ο αι.. Στη μονή υπάρχει μικρή έκθεση με εργόχειρα που φτιάχνουν οι μοναχές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
15ος π.Χ. αι. γίνονται οι πρώτες οχυρώσεις της Τίρυνθας.
750 π.Χ. περίπου φωτιά καταστρέφει το ανάκτορο της Τίρυνθας.
468 π.Χ. η Τίρυνθα θα καταστραφεί από τους Αργείους.
11ος αι. μ.Χ. χτίζεται πιθανόν η μονή Αγ. Δημητρίου Καρακαλά.
9 Μαΐου 1824 γίνεται μεγάλη εμφύλια σύγκρουση.
1884 ο Σλήμαν ξεκινά σημαντικές ανασκαφικές έρευνες στην Τίρυνθα.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Την μεγαλοπρεπή μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας.
Το γυναικείο μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου Καρακαλά.

ΓΙΑΤΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ:
Για τη μυκηναϊκή ακρόπολη της Τίρυνθας.

facebook twitter youtube
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions